PROJEKT: Kv Sporren 17, Bredenberg
TYP: Restaurering
PLATS: Stockholm
ÅR: 2005
BESTÄLLARE: Ramsbury AB
ARKITEKTER: Staffan Read (Ansvarig), Thomas Varhelyi (Handläggare), Olivier Frances och Sofia BjörkdahlSporenmediumBB trapphusb-06_391x550Bredenbergshuset är blå-klassat och vi jobbande med byggnadsantikvarie Anna Birath som gjorde den antikvariska förundersökningen och Mikael Traung som expert på sten i fasaden. Bredenbergs varuhus invigdes 1935 men redan 1942 var man tvungen att byta fönster och tilläggsisolera.

På 60-talet byttes travertin mot polerad gotländsk kalksten och konststenspartierna slammades gråvita. Nu när det åter var aktuellt att göra något åt fasaderna bestämde vi att restaurera till utseendet på 40-talet dvs återställa travertin och ta fram den ursprungliga konststenen och behålla teakfönstren från 1942 som är i bra skick.

Fasadkonstruktionen med synliga plattjärn hade rostat och fört in fukt och rostangrep i bjälklagen mot Mäster Samuelsgatan nu är fasaden i burspråket byt till ursprunglig konstruktion i rostfritt stål och fönstren återmonterade. Ovan burspråket var stålet i bättre skick, där har fasaden rengjorts och lagats men det slutade med att vi fick lasera med silikatfärg för att återfå den ursprungliga kulören.